Back-up van je foto’s maken: wat is een goede manier?

Een aantal jaar geleden heb ik thuis te maken gehad met een inbraak. Het hele huis werd doorzocht en alles wat maar een beetje waarde had was meegenomen. Zo ook de laptop van mijn moeder, vol met familie- en vakantiefoto’s en je raadt het al… we hadden geen recente back-up. We hadden de mazzel dat we de laptop terugvonden op internet en weer in ons bezit kregen. Via wat omwegen konden we toch nog weer foto’s terug krijgen. Ondanks dat mijn harde schijf met foto’s niet was gestolen, wist ik wel wat ik moest gaan doen: een back-up systeem bedenken zodat mij dit nooit zou overkomen.

 

Back-up systeem

Sinds die ene inbraak ben ik mij gaan verdiepen in back-uppen. Waar wil je eigenlijk voor beschermd zijn? Hoe groot schat je risico’s in? Om hoeveel gigabyte gaat het eigenlijk en staan die gigabytes op één plek of heb je een heel elftal aan devices die je wilt back-uppen?

 

Als fotograaf maak ik jaarlijks tienduizenden foto’s, dat brengt ook een behoorlijke bak aan gigabytes met zich mee. In het jaar 2018 fotografeerde ik bijvoorbeeld bijna 1800 gigabyte aan foto’s. Al die foto’s staan gelukkig op één plek en niet verdeeld over meerdere computers. Dat maakte de basis voor mijn back-up systeem makkelijk. Ik heb m’n best gedaan mijn vorm van back-uppen om te zetten in een overzichtelijk schema.

 

Onderstaand overzicht gaat uit van bewerken op locatie. Stel, ik start pas met importeren thuis, dan doe ik het importeren direct op de LaCie Big2 Thunderbolt en sla ik de LaCie Rugged SSD dus over.

 

back-up-fotografie-lacie-ssd-hardeschijf

 

DUS ZO MOET HET?

 

Nee joh.

 

Het is voor een ieder de vraag en afweging hoeveel data je hebt, hoeveel jou dat waard is en hoeveel opties je wilt uitsluiten. Mijn systeem is niet per se waterdicht, zo kan bijvoorbeeld de LaCie Rugged SSD onderweg van locatie naar huis crashen of gestolen worden. Of in het worst-case scenario brandt mijn huis af en is STACK net aangevallen door hackers. Het kan. 🙂 Maar een inbraak thuis, kapotte laptop of het afbranden van mijn hele huis kan mijn data prima overleven en dat vind ik voor nu voldoende.

 

Loop je datastroom eens na en kijk wat kritieke punten zijn waar het mis kan gaan, hoe groot de impact is als het daar mis gaat en ga dat oplossen. Het zijn saaie en stomme uitgaven, maar je bent jezelf enorm dankbaar wanneer het misgaat en al je data veilig is.

 

PRIJSKAARTJE

 

Mocht je nou denken, die set-up die hierboven staat, dat lijkt mij wel wat. Dan onderstaand een overzichtje van de kosten waar je rekening mee moet houden!

 

prijskaartje-back-up-lacie-hardeschijf

Linkjes!

 

Stay safe! 🔐