FAQ: Hoe start ik met concertfotografie?

Ben je fotograaf en hou je veel van muziek? Dan is de kans groot dat je concertfotografie interessant bent gaan vinden. En dat is natuurlijk ook super aantrekkelijk. Dat wat je zelf ervaart tijdens een concert kan je omzetten in mooi beeld! Maar hoe zorg je dat je oog in oog komt te staan met jouw favoriete artiesten? Wat moet je doen om te starten met concertfotografie? ⁉️

 

STAP 1: ZOEK EEN OPDRACHTGEVER VOOR JE CONCERTFOTOGRAFIE 🔍 

“Het is niet toegestaan zonder toestemming professionele foto-, video- en audio opname apparatuur mee naar binnen te nemen. Consumentencamera’s worden wel toegestaan. Onder professionele foto- en film apparatuur verstaan wij toestellen met verwisselbare lenzen, spiegelreflex -en GoPro camera’s.” -TivoliVredenburg

Dit is een zinnetje die je bij vrijwel alle serieuze poppodia en festivals tegenkomt. Zonder toestemming mag je je camera niet mee naar binnen nemen. Daarom zul je op zoek moeten gaan naar een reden om toestemming te vragen. De reden ‘omdat ik het leuk vind voor mijzelf’ is helaas 9/10 keer niet voldoende. Op zoek naar een opdrachtgever dus en daar komt vaak een vicieuze cirkel om de hoek kijken. Jij wilt een opdrachtgever omdat je dan kunt bouwen aan je portfolio; de opdrachtgever wil iemand die al een portfolio heeft. Maar er is hoop, er zijn plekken waar je jezelf wel als startende concertfotograaf kan aanmelden!

 

Oke, maar heb je ook concrete tips?

 

✖ 3voor12 lokaal

3voor12 heeft lokale afdelingen die verslag doen van festivals en evenementen uit jouw provincie. Via hen kun je toegang krijgen tot poppodia en festivals in jouw omgeving. Doen dus! Oh en ook tof: als je werk opvalt mag je misschien wel doorstromen naar het landelijke 3voor12! 

✖ Lokale poppodia

Heb je in jouw omgeving een concertzaal? Mail de concertzaal eens of het mogelijk is om voor hen te fotograferen. Sommige poppodia werken met vrijwilligers en/of een betaald team aan fotografen om de concerten vast te leggen. Een ideale plek om veel kilometers te maken en verschillende soorten artiesten te fotograferen.

✖ Zoek een artiest

Deze tip is niet voor iedereen even haalbaar maar ken jij een opkomende artiest uit je omgeving? Vraag die artiest eens of je mee mag om foto’s van ze te maken! De artiest heeft zo mooie foto’s van hun concerten en jij kan handig bouwen aan je portfolio. 

 

Op het begin zal je vooral moeten investeren in je portfolio. Met dit portfolio kun je uiteindelijk de grotere opdrachtgevers overtuigen om met je samen te werken. Opdrachtgever te pakken? Dan is het tijd om toestemming te vragen!

 

STAP 2: ACCREDITATIE AANVRAGEN VOOR CONCERTFOTOGRAFIE ?? 📩

Voordat je toegelaten wordt met je camera, moet je ‘accreditatie’ (de eerder genoemde toestemming) aanvragen. Accreditatie betekent officieel dat ‘iets gegarandeerd voldoet aan bepaalde eisen’. Heb jij bij een festival of concert accreditatie aangevraagd en is dit goedgekeurd? Dan voldoe jij dus aan de eisen. Organisatoren krijgen erg veel aanvragen en houden daarom een strikte selectieprocedure. Jouw fotografie moet een meerwaarde voor het evenement zijn en daarnaast moet het matchen met het event. Je zal met een 112Fotografie-blog minder snel accreditatie krijgen dan met een muziekblog. 

Accreditatie vraag je aan bij de organisator van het evenement en vaak wordt dit afgehandeld door de marketingafdeling. Voor een evenement verzamelt deze afdeling alle aanvragen en dit wordt naar het management van de artiest gestuurd of wordt door de organisatie van het evenement zelf beoordeeld. Is jouw opdrachtgever belangrijk genoeg voor de organisator? Dan wordt je accreditatie goedgekeurd. Zijn er andere aanvragen die belangrijker zijn? Dan is de kans dat je geweigerd wordt. Volgende keer beter, shit happens!

 

STAP 3: VOORBEREIDEN MAAR! 🎬

Als concertfotograaf heb je meestal de eerste drie liedjes de tijd om je fotomateriaal te maken: de bekende ‘three songs no flash’! Dit doe je vaak vanuit de fotopit, de ruimte tussen publiek en podium, en zonder flits. Soms is er geen fotopit of moet je bij de geluidstafel achterin de zaal staan. Dat vergt ander materiaal en een andere planning dus dat wil je van te voren weten!

Tegenwoordig kan je je perfect voorbereiden op de eerste drie liedjes. Door middel van sites als www.setlist.fm kan je zien wat de setlist wordt en welke drie liedjes als eerste gespeeld worden. Komt er vuurwerk? Is er een catwalk? Waar staan alle bandleden? Gaat de frontman het publiek in? De antwoorden op dit soort vragen kom je te weten door vooraf filmpjes op Youtube te zoeken. Zorg wel dat je een recent filmpje te pakken hebt! Verder nog even je camera en lenzen checken op stof/vingervlekken op het glas en je bent ready to go! ?