FAQ: Welke instellingen gebruik ik bij concertfotografie?

Foto’s die vol zitten met ruis, artiesten die bewogen zijn en mooie actiemomenten die je net hebt gemist omdat je camera niet snel genoeg scherp stelde. Wanneer je de concertfotografie induikt zijn dit vast en zeker problemen waar je tegenaan loopt. Concertfotografie doe je namelijk in unieke omstandigheden. Je hebt te maken met een sterk contrast in licht, veel beweging, hoge tijdsdruk en geregeld verrassende elementen zoals special FX. Welke instellingen zorgen ervoor dat je hier goed op bent voorbereid?

 

Manuele concertfotografie

Wellicht een spannende keuze maar tijdens concertfotografie kan je camera de mist in gaan wanneer je op ‘automatisch’ fotografeert. Je camera maakt namelijk keuzes voor jou die tijdens concertfotografie niet altijd de beste zijn. Zo heeft je camera de neiging je ISO omhoog te gooien, je sluitertijd te traag te zetten en te schuiven met je diafragma. Gevolg? Onscherpe foto’s met veel ruis. Zet je camera dus met het draaiknopje bovenop op de ‘M’.

Bij manueel fotograferen moet je zelf de balans zoeken tussen ISO, diafragma en de sluitertijd. Omdat je elk beetje extra lichtinval goed kan gebruiken, zet je het diafragma alvast op het laagste aantal dat mogelijk is: bijvoorbeeld F2.8! Vervolgens zet je je sluitertijd op minimaal 1/125. Sluitertijd ingesteld? Dan schroef je de ISO op tot je foto goed belicht is. Hoe hoger je ISO hoe meer ruis, probeer dus zo laag mogelijk te blijven. Maar bedenk wel: je hebt liever een onbewogen foto met wat meer ruis dan een foto zonder ruis die bewogen is. Probeer niet hoger te gaan dan 3200 met 6400 als maximaal aantal. Zie je op de belichtingsmeter dat je foto overbelicht wordt? Schroef dan eerst je sluitertijd nog iets op tot bijvoorbeeld 1/200 en schroef dan daarna je ISO omlaag tot de belichtingsmeter de 0 aangeeft.

Top, dus dan zijn we er? Helaas! Zoals in de inleiding stond, bij concertfotografie heb je te maken met een sterk contrast in licht. Je camera zal soms beweren dat je foto goed belicht is terwijl achteraf blijkt dat dit niet zo was. Zo kan het zijn dat je meting plaats vond op een donker gedeelte en daardoor de lichte stukken overbelicht zijn geraakt. Het is altijd handig om tijdens het fotograferen even (snel!) te kijken of het allemaal gaat zoals je wilt. Op het begin zal het manueel fotograferen even wennen zijn. Na verloop van tijd zul je de verschillende knopjes snel weten te vinden en kan je snel reageren op bijvoorbeeld special FX.

 

Schiet in RAW

RAW is het bestandsformaat van je foto’s. Veel camera’s staan standaard ingesteld op JPG, het bestandsformaat dat je vast kent. De camera maakt een foto, deze wordt door de camera processor in de camera beoordeeld en wat opgekrikt met een beetje contrast, extra verzadiging, compressie en bijvoorbeeld de witbalans. Vervolgens comprimeert de camera dit pakketje informatie samen tot een JPG en voila: je foto is ready om te uploaden op Facebook. JPG is dus ook vooral een stukje gebruiksgemak naar de consument toe. Wanneer je de camera op RAW zet, haal je die ontwikkeling in je camera eigenlijk uit het proces. Wanneer je een foto in RAW maakt, bestaat deze foto uit een boel (ruwe, vandaar de naam) informatie. Je camera onthoudt meer informatie over de witbalans, kleuren en belichting. RAW heet op elke camera anders. Canon noemt het bijvoorbeeld .CR2, Nikon noemt het .NEF en Sony noemt het bijvoorbeeld .ARW / .SRF / .SRF2!

 

Wanneer je een foto gaat nabewerken heeft een programma als Photoshop of Lightroom veel meer informatie om mee te werken. Zo weet het programma veel meer over de hooglichten, de schaduwen, de kleuren en de witbalans. Die extra informatie zorgt er voor dat je de foto met veel minder kwaliteitsverlies kan bewerken. Bij een JPG foto is veel informatie verdwenen door de compressie en daarom beschadig je een foto sneller in de nabewerking.

 

Het nadeel? Je zult de foto’s thuis door Photoshop of Lightroom moeten halen en je hebt grotere geheugenkaartjes nodig. Meer informatie betekent ook grotere bestanden! Is dat het waard? Wat mij betreft wel.

 

Je zult hier mee moeten oefenen en dan vooral kilometers maken!

 

Disclaimer: dit artikel is geschreven met de intentie om handvatten te geven wanneer je geen idee hebt. Let op dat instellingen per concert en zelfs per nummer binnen 1 show al enorm kunnen veranderen.