Wat zit er in mijn cameratas?

Het is geloof ik een fotografen-dingetje dat je altijd nieuwsgierig bent naar de apparatuur van een ander. Welke lenzen? Welke body? Zijn er nog andere handige tools die iemand bij zich heeft? Ook ik moet bekennen dat ik het leuk vind te ‘nerden’ op dit vlak met collega-fotografen. Daarom leek het mij leuk een artikel te weiden aan wat er in mijn cameratas zit.

 

DE CAMERATAS ?

Sinds kort maak ik veel gebruik van de Thinktank Airport V3 cameratas. Je ziet ‘m hierboven in de header. Het fijne aan deze tas is de grootte, ik kan echt alles meenemen. Verder zitten er stevige wieltjes onder waardoor ik de tas niet hoef te dragen. Daar zijn vooral mijn schouders mij dankbaar voor. ? Als laatste is het fijn dat er goede sloten op zitten. Je kunt alle vakken afsluiten met een slot en er zit zelfs een staalkabeltje in waardoor je de tas aan iets anders kunt vastmaken. Wel zo fijn idee! Deze cameratas – of eigenlijk rolkoffer – neem ik meestal mee naar grote klussen zoals een festival of bedrijfsevenement. Opdrachten waarbij ik in ieder geval de keuze wil hebben om veel verschillende lenzen te gebruiken.

 

Voor kleinere klussen vind ik deze koffer wat te groot. Komende zondag fotografeer ik bijvoorbeeld U2 in de Ziggo Dome. Daar fotografeer ik vijf liedjes en is het piekmoment kort. (Hoe dat er aan toegaat kun je hier nog eens bekijken!) Met één lens op de body en twee aan mijn broekriem heb ik voldoende opties om in die 5 liedjes wat moois te maken. Voor dit soort klussen neem ik mijn Benro Traveller 300 rugtas mee. Hier past precies één body, drie lenzen en mijn laptop in. Genoeg voor zo’n avond en een stuk praktischer in de trein!

 

 

DE LENZEN ?

Het mooiste speelgoed uit de tas, al zeg ik het zelf, zijn de lenzen! ? Ik heb de keuze uit vijf verschillende lenzen. Allemaal van het merk Canon en uit de L-serie. Ik vind het prettig om alles van één merk te hebben, dan weet ik zeker dat het perfect op elkaar aansluit en op elkaar is ingericht. Natuurlijk zijn de andere opties zoals Sigma of bijvoorbeeld Tamron ook goed!

 

De specificaties van links naar rechts ↔️
  • Canon 8-15mm F4.0 fish-eye lensperfect om hele grote overzichten mee te maken met de kenmerkende vissenoog-bolling.
  • Canon 16-35mm F4.0 groothoek lensdeze zit vrijwel altijd aan de riem of op mijn camera. Fijn voor overzichten zonder de bolling.
  • Canon 85mm F1.4 portretlensde meest recente aankoop van dit gezelschap. Werkt super op locaties met weinig licht!
  • Canon 70-200 F2.8 Mark II IS telelenseen must have voor elke concertfotograaf in mijn ogen. Met deze lens maak ik denk ik 75% van mijn beelden. 
  • Canon 100-400mm F4.5-5.6 Mark II IS telelensideaal voor wanneer je door een artiest bij front of house wordt neer gezet. Een lange afstand is makkelijk te overbruggen met deze lens!

 

Zit er iets bij wat je zelf ook in je cameratas hebt zitten? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 

DE BODY ?

Sinds ik startte met fotografie werk ik met camera’s van Canon. Ik begon met een Canon 550D, die werd gestolen. Vervolgens schafte ik de Canon 70D aan en die werd opgevolgd door een Canon 6D. Als tweede camera kwam daar de Canon 5D Mark III bij. Veel concertfotografen werken met meerdere body’s, eentje om de nek en eentje in de hand. Zelf kon ik daar moeilijk aan wennen en dus besloot ik beide camera’s te verkopen en er een Canon 5D Mark IV voor terug te halen.

 

Zelf ben ik uiteraard enorm enthousiast over deze camera. Ligt lekker stevig in de hand, een handig touchscreen om het menu te bedienen en de camera is robuust gebouwd zodat het tegen een stootje kan! Ideaal, althans: voor werk. ? Zelf kwam ik afgelopen jaar op het punt dat ik eigenlijk geen zin had om mijn ‘grote camera'(body + verschillende lenzen) mee te nemen op vakantie. Het neemt veel ruimte in de bagage maar het zorgt er vooral voor dat je alsnog een stukje werk meeneemt op vakantie. Daarom besloot ik een compacte camera aan te schaffen in de vorm van een Canon G7X Mark II. Klein genoeg om in een rugzakje te doen, geen gedoe met lenzen wisselen maar achteraf wel de mogelijkheid om RAW-beelden te bewerken.

 

DE REST ?

Ook mijn tas kent zo’n rommelvakje met van van allerlei items. Logische items zijn accu’s, opladers, geheugenkaartjes, schoonmaakdoekjes. Een item die ik nog wil uitlichten is de Lacie Rugged SSD die altijd in mijn cameratas zit. Deze harde schijf gebruik ik enkel en alleen onderweg. De reden hiervoor is dat, mocht er iets gebeuren met mijn laptop, de foto’s veilig zijn. Tegelijk heb je ook niet het gedoe dat de harde schijf van je laptop vol zit.

 

Wat ik ook geregeld gebruik is de afstandsbediening die je kunt aansluiten op de camera. Ik gebruik dit veelal in combinatie met mijn monopod en een groothoek lens of fish-eye lens. De monopod probeer ik zo hoog mogelijk de lucht in te krijgen en met de afstandsbediening maak ik vervolgens de foto!

 

Verder werk ik met een Macbook Pro uit 2018 dus heb ik de zegening dat ik met veel verloopjes mag werken. 😃

 

Tot zover de inhoud van mijn tas. Heb ik iets geks gezegd, wil je nog beter weten waarom ik bepaalde items koop of wil je gewoon jouw ervaring delen? Stuur mij dan een berichtje op mijn Facebook-page!